Het is inmiddels al bijna vijf jaar geleden dat Galileo Academy is ontstaan. In deze blog vertelt eigenaar Robin Bassie wat hem heeft geïnspireerd Galileo Academy op te richten en hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld: ‘Galileo Academy is ontstaan vanuit een puur bedrijfseconomische noodzaak, maar inmiddels is het een bedrijf met een prachtige missie.’
Uitzichtloze situatie
Het idee voor Galileo Academy ontstond ruim vijf jaar geleden. Dennis, een goede vriend van mij en eigenaar van een ICT-bedrijf, had veel moeite om aan goede ICT’ers te komen. Toen we daarover in gesprek raakten, moest ik terugdenken aan de tijd dat ik als projectmanager was ingehuurd door de sociale dienst in Amsterdam, mijn eerste kennismaking met het sociale domein. Ik zag daar van dichtbij dat er heel wat mensen zijn met een uitkering, die in een vrij uitzichtloze situatie zitten. Velen zijn van goede wil en hebben ook echt wel bepaalde talenten, maar het lukt ze – door wat voor belemmering dan ook – niet om de stap naar de arbeidsmarkt te maken.
Het ontstaan van Galileo Academy
Ik stelde Dennis voor om eens te gaan praten met WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR). Zij bevestigden exact dat wat ik bij de sociale dienst had gezien: er zijn een hoop mensen die zelf geen passende werkplek kunnen vinden, maar die wel zat talenten hebben, ook op het gebied van ICT. In mei 2018 was Galileo Academy een feit. Ons businessmodel toen? Websites, webshops en mobiele apps ontwikkelen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Juist begeleiding
Via WSPR kwamen we aan onze eerste medewerker: Marvin. Marvin had thuis een half serverpark op zolder staan, maar ondanks zijn affiniteit met IT en zijn mbo-2-opleiding, kon hij nergens een baan vinden. Zonde, want Marvin was enorm gemotiveerd en deed keurig zijn werk. Ja, je moest je even verdiepen in zijn gebruiksaanwijzing, maar hebben we die niet allemaal? Met een beetje aandacht en de juiste begeleiding kom je een flink eind. Inmiddels werkt Marvin niet meer bij ons, maar hij was een goede kracht, en dat is hij nu ook bij zijn nieuwe werkgever.
Rust en ruimte
Rust en ruimte staat bij ons centraal. Dat begint al met het arbeidscontract. Als iemand bij ons in dienst komt, krijgt hij of zij een tweejarig contract. Dat schept direct rust. Er is bij ons ruimte om te werken waar je dat prettig vindt. Wil je thuiswerken? Prima. Zit je liever op kantoor? Ook goed. We maken alleen de afspraak dat iedereen één willekeurige dag per week op kantoor komt. Zo houden Simone, onze jobcoach, en ik bij iedereen een vinger aan de pols. De werktijden zijn flexibel. Als je niet in staat bent om 32 uur te werken, dan is 24 of 20 ook prima. Moet je nog dingen leren, dan geven we je ook daar de ruimte voor. Niemand die bij ons werkt, heeft een wo- of hbo-opleiding afgerond, maar als je bij ons een half jaar geleerd en gewerkt hebt, is je kennis minimaal gelijk aan mbo-4-niveau.
Van bedrijfseconomische noodzaak naar sociale onderneming met een missie
Galileo Academy is ontstaan vanuit een puur bedrijfseconomische noodzaak, maar inmiddels is het veel meer dan dat. Het is onze missie om zo veel mogelijk mensen weg te halen van de zijkant van de maatschappij en ze op een normale manier mee te laten doen in de samenleving. We hebben nu acht mensen in dienst, waarvan twee een vast contract hebben en nummer drie en vier komen eraan. Veelal zijn het mensen met een stoornis in het autistisch spectrum, maar er kan ook sprake zijn van borderline, ADHD, ADD of een andere psychische belemmering.
Volwaardig webdesign en -ontwikkelbedrijf
Wij zijn een volwaardig webdesign en -ontwikkelbedrijf. Van logo en huisstijl tot het ontwerpen en bouwen van de website of webshop tot hosting en beheer, we regelen het hele traject. Daarnaast zijn we begonnen met het ontwikkelen van mobiele apps. Sinds een jaar bieden we ook re-integratie- en leer-werktrajecten aan mensen die zijn ingeschreven in het doelgroepregister. Dat zijn trajecten van ongeveer een half jaar, waarin deelnemers leren werken met WordPress – het contentmanagementsysteem waarmee bijna de helft van alle websites wereldwijd is gebouwd – of Flutter – de opensource UI-software-ontwikkelkit van Google. Ze krijgen daarbij begeleiding van onze eigen medewerkers, mensen met eenzelfde achtergrond, en van Simone, de jobcoach. Dat werkt voor iedereen goed en wordt zelfs afgesloten met een praktijkverklaring op mbo-4 niveau. Ja, je treft hier een bont gezelschap, maar er valt hier nooit een onvertogen woord. Iedereen werkt heel harmonisch samen.
Meer weten?
Heb je een website of webshop nodig en ben je benieuwd wat Galileo Academy voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met Robin op, hij vertelt je graag meer. Ben je zelf een webdesigner en kom je handen te kort? Dan leren we je ook graag kennen!
Wel interesse, maar nog geen concreet digitaliseringsvraagstuk? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je blijft op de hoogte van alle ontwikkelingen bij Galileo Academy.