Marcel Hooimeijer: ‘Bij Galileo wordt niet ge- of veroordeeld, we zitten hier allemaal met hetzelfde doel’

Marcel Hooimeijer

De corebusiness van Galileo Academy is het geven van een duwtje in de rug aan mensen die dat nodig hebben. Maar wie zijn die mensen? Marcel Hooimeijer is er één van. Na een carrière van twaalf jaar als grafisch vormgever, liep Marcel tegen gezondheidsproblemen aan en raakte hij in de WAO. Een lange zoektocht volgde, tot hij op 42-jarige leeftijd de diagnose autisme kreeg. Daarmee vielen veel dingen op hun plek, maar een betaalde baan leek er lang niet in te zitten. Tot hij een aantal keer de juiste persoon trof. Inmiddels is Marcel webdeveloper bij Galileo Academy en voelt hij zich helemaal op z’n plek. In deze blog neemt Marcel ons mee langs zijn pad en vertelt hij wat Galileo Academy een bijzondere werkgever maakt.

Creatieveling

Na mijn mbo-opleiding tot etaleur/decorateur aan het NIMETO, heb ik grafische vormgeving gestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag. Ik ben een echte creatieveling, dat blijkt wel. Eén van de vakken was Ruimtelijke Vormgeving en daar bleek ik aanleg voor te hebben. Toen het tijd was voor mijn stageopdracht, heb ik mijn docent – ook directeur van designbureau Stadium Design – gevraagd of ik bij zijn designbureau stage mocht lopen. Dat mocht en dat ging zo goed, dat ik al snel een contract kreeg aangeboden. M’n eerste echte baan was dus als junior ontwerper bij een bureau dat gespecialiseerd was in het ontwikkelen van verpakkingen. Ik heb daar twaalf jaar gewerkt, in verschillende disciplines: werktekenen, doka-werk, dtp, grafisch design en verpakkingsdesign.

Asperger

Op een gegeven moment ontwikkelde ik gezondheidsproblemen en ik kwam in de WAO terecht. Ik had RSI, maar ook mentaal ging het helemaal niet lekker. Uit onderzoek bij de GGZ bleek dat ik Asperger heb, een vorm van autisme. Daardoor vielen heel veel puzzelstukjes op hun plek. Tegelijkertijd is het ook een rouwproces. Je moet accepteren dat bepaalde dingen altijd een uitdaging zullen blijven. Na een lange herstelperiode ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij het dierenasiel in Gouda. Zij hebben mij geïntroduceerd bij Stichting Centrum voor Dierenhulpverlening, waar ik aan het werk kon als administratief medewerker. Omdat de stichting geen website had, heb ik die op eigen initiatief ontworpen en gebouwd. Later heb ik ook een dierregistratieprogramma opgetuigd. Na elf jaar was het tijd voor iets anders.

Leer-werktraject bij Galileo-Academy

Dan komt de grote vraag: wat ga je doen? Na een lange zoektocht kreeg ik een jobcoach toegewezen van de gemeente Gouda. Na het in kaart brengen van m’n interessegebieden, werd ik gewezen op een andere creatieve richting: web-/app development. Daar had ik zelf nooit aan gedacht, maar het is wel iets waar ik m’n creatieve ei in kwijt kan. M’n jobcoach is vervolgens voor me op zoek gegaan naar een geschikt opleidingsinstituut, waar ik met m’n autisme goed uit de verf zou komen. Zo ben ik vorig jaar gestart met mijn leer-werktraject bij Galileo Academy. App-ontwikkeling was me uiteindelijk toch wat te veel codeerwerk en te weinig creativiteit. Inmiddels heb ik me toegelegd op webdesign en ben ik in vaste dienst bij Galileo Academy.

Hier hoef je niets uit te leggen

Wat me direct opviel toen ik voor het eerst bij Galileo Academy binnenkwam, was de stilte. Het is geen mausoleum, maar ook geen centraal station. Je kunt hier gewoon lekker rustig werken. De laatste weken zijn er meer mensen met een leer-werktraject gestart, dus dan is het even iets drukker, maar voor één dag per week is dat niet zo’n punt. De andere dagen werk ik vanuit huis. Alle medewerkers hebben vergelijkbare overprikkelingsuitdagingen, dus je begrijpt elkaar daarin. Dat is heel prettig. Als ik zeg dat ik even een storm in m’n hoofd heb, kijkt niemand gek op. Dat is in de rest van de maatschappij weleens anders. Dan krijg je al snel stomme opmerkingen als: ach joh, iedereen is wel een beetje autistisch. Het fijne hier is dat je niets uit hoeft te leggen.

Jobcoach als vertaler

Bij eerdere werkgevers moest ik echt op mijn tenen lopen om erbij te horen. Dat heb ik hier in het begin ook wel op Robin, de eigenaar van Galileo Academy, geprojecteerd. Maar gelukkig konden we toen terugvallen op Simone, onze jobcoach en ervaringsdeskundige. Zij kon als een soort vertaler fungeren tussen Robin en mij. Inmiddels zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. Bij Galileo Academy wordt echt gekeken naar wat je als persoon nodig hebt om goed te functioneren, dat is zo waardevol.

Zonder oordeel

Iedereen hoort er hier bij, leerling of vaste kracht, dat maakt niets uit. Ik ben ouder dan mijn collega’s, maar dat is nog nooit een probleem geweest. Zeker als je niet echt in het maatschappelijk keurslijf past, is het zo’n verademing als er niet over je geoordeeld wordt. Dat is een van de kernwaarden van Galileo Academy: hier wordt niet geoordeeld en niemand veroordeeld, we zitten hier allemaal met hetzelfde doel.

Meer weten?

Heb je een website of webshop nodig en ben je benieuwd wat Galileo Academy voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met Robin op, hij vertelt je graag meer. Heb je behoefte aan een integratie- of leer-werktraject? Of ben je zelf een webdesigner en kom je handen te kort? Dan leren we je ook graag kennen!

Wel interesse, maar nog geen concreet digitaliseringsvraagstuk? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je blijft op de hoogte van alle ontwikkelingen bij Galileo Academy.